POLICISTIČNI JAJNICI I PCOS

< Nazad Ažurirano 14.01.2022. POLICISTIČNI JAJNICI I PCOS

Po samom nazivu možemo zaključiti da se radi o promenama na jajnicima. Međutim, da li znate koji su uzroci i simptomi policističnih jajnika? Mnogi izjednačavaju policistične jajnike sa sindromom policističnih jajnika (PCOS), ali to je samo jedan od mogućih simptoma. Nažalost, ovaj sindrom se često javlja kod žena, te nije loše znati više o ovoj temi.

U nastavku članka saznajte sve o uzrocima, simptomima i lečenju sindroma policističnih jajnika.

Šta je sindrom policističnih jajnika?

Sindrom policističnih jajnika (PCOS) je multifaktorijalni - dominantno hormonski poremećaj koji se javlja kod žena, od puberteta pa nadalje. Procenjuje se da ovaj endokrino-ginekološki poremećaj pogađa od 5 do 10% žena, što ga čini najčešćim hormonskim poremećajem kod ovog pola. Naziva se sindromom jer izaziva veći broj simptoma.


Usled ovog sindroma, više folikula se javlja na jajnicima, što je uzrokovano izostankom ovulacije, kao i nizom drugih simptoma o kojima ćemo više reći nešto kasnije. Nažalost, PCOS jedan je od najčešćih uzroka steriliteta.

Uzroci sindroma policističnih jajnika kod žena

Još uvek nije potpuno jasno šta tačno izaziva sindrom policističnih jajnika. Međutim, medicina se slaže da nekoliko faktora mogu da doprinesu razvoju ovog sindroma.

Genetika

Nasledni faktor ima veliku ulogu u PCOS. Često se dešava da dve sestre ili majka i ćerka imaju ovaj sindrom. Ukoliko PCOS postoji u porodici, izuzetno su bitne redovne kontrole.

Važno je napomenuti da iako životne navike mogu imati ulogu u PCOS, ovaj poremećaj nije stečen već urođen. U genetskom miljeu postoji više fenotipskih oblika genetskog ispoljavanja PCOS. Fenotip predstavlja interakciju (udruženo delovanje) nasleđenog, tj. genotipa i uticaja spoljne sredine. 

Visok nivo insulina

Insulin je hormon koji se proizvodi u pankreasu i koji omogućava ćelijama da koriste šećer, jedan od glavnih izvora energije za naš organizam. Ukoliko ćelije postanu otporne na insulin, potrebno ga je još više kako bi ćelije primile šećer koji dalje koriste za svoje potrebe. Ovakvo stanje dovodi do toga da pankreas luči više insulina, što dovodi do stanja povišene vrednosti insulina (hiperinsulinemije).

Prekomerna težina i gojaznost takođe mogu često dovesti do povišenog nivoa insulina.

Hronična zapaljenja

Neke studije ukazuju na to da su hronične zapaljenske reakcije povezane sa nastankom PCOS. Naime, kada u organizmu postoji disbalans između slobodnih radikala i antioksidanasa, nastaje oksidativni stres. Kada nivo slobodnih radikala poraste toliko da organizam ne može da se izbori, javlja se povećan oksidativni stres koji može izazvati proizvodnju muških hormona, kao i niz drugih poremećaja i bolesti.

Simptomi sindroma policističnih jajnika kod žena

Simptomi koji su najčešće povezivani sa PCOS su nepravilna i neredovna krvarenja i izostanak ovulacije, što može dovesti do otežanog prirodnog začeća, tj. ostajanja u drugom stanju.

Svakako je za PCOS karakterističan i ultrazvučni prikaz jajnika po kom je ovaj sindrom i dobio naziv. Duž jajnika se primećuje niz nalik „perlama“, što predstavlja folikule. Kod PCOS, razvoj folikula se zaustavlja na nivou malih antralnih folikula, te ne dolazi do formiranja DeGraf folikula koji u sebi sadrži zrelu jajnu ćeliju.

Sindrom policističnih jajnika često se naziva „kradljivcem ženstvenosti” zbog simptoma koje izaziva. Pojačana maljavost na za ženu atipičnim mestima, kao što su  lice, grudi, stomak i ledja, je još jedan od čestih simptoma ovog sindroma. Pored toga, žene sa ovim sindromom često se susreću sa prekomernom težinom, aknama, masnom kožom i viškom kože ispod pazuha ili na vratu.

Često se pretpostavlja da svaka žena koja ima PCOS ispoljava simptome poput pojačane maljavosti, prekomerne težine i sl. Međutim, ovo je daleko od istine. Ovi simptomi, vezani za tipičan PCOS fenotip, javljaju se kod oko 40% žena sa PCOS.

Dijagnoza sindroma policističnih jajnika

S obzirom na to da je kod ovog sindroma prisutno nekoliko različitih simptoma, dijagnostika obuhvata nekoliko dijagnostičkih pristupa. Svakako je važno uraditi ultrazvučni pregled kako bi se utvrdile promene na jajnicima. Međutim, bitno je znati da su policistični jajnici samo jedan od simptoma PCOS. Žena može imati policistične jajnike a da nema PCOS, te sam ultrazvučni pregled nije dovoljna potvrda za dijagnozu ovog sindroma.

Veoma je bitno uzeti anamnezu od pacijentkinje. Tokom razgovora lekar saznaje više o simptomima i porodičnoj istoriji bolesti. Kao što smo već rekli, PCOS je često nasledan, te razgovor sa pacijentkinjom može biti od velike koristi pri dijagnostici. Radi se i fizikalni pregled pri kom se utvrđuje visina i težina, meri se krvni pritisak, i dolazi se do više informacija o opštem zdravlju pacijentkinje.

Naravno, važno je uraditi i hormonski status kako bi se utvrdio eventualni poremećaj u lučenju hormona.

Kombinacijom različitih dijagnostičkih metoda dolazi se do prave dijagnoze. Nažalost, često se dešava da PCOS bude neopažen ili ignorisan određeno vreme jer se ovakvi simptomi mogu javiti i kada su neke druge bolesti i poremećaji u pitanju.

Medicina danas najviše koristi takozvani Roterdamski kriterijum za utvrđivanje dijagnoze sindroma policističnih jajnika. Po ovom kriterijumu žene moraju imati najmanje dva od sledeća tri simptoma: anovulacija, hiperandrogenemija/hirzutizam (pojačana maljavost na atipičnim, gore navedenim, mestima za ženu) i karakteristična anatomija jajnika na ultrazvučnom pregledu.

Komplikacije u vezi sa sindromom policističnih jajnika

Sindrom policističnih jajnika dolazi sa nizom komplikacija, naročito ukoliko se ne utvrdi i ne leči na vreme. Čak i pacijentkinje koje su započele lečenje treba redovno da odlaze na preglede kako bi se pratilo njihovo zdravstveno stanje.

Žene sa PCOS imaju veći rizik od većeg broja ginekoloških problema kao što su rana menopauza, krvarenja iz materice, spontani pobačaji, sterilitet, ili rak endometrijuma.

Takođe, kod žena sa PCOS češće se javlja dijabetes, povišen krvni pritisak, anemija, kao i povećan nivo holesterola u krvi.

Lečenje sindroma policističnih jajnika

Lečenje PCOS podrazumeva različite terapije i promene životnih navika. Ono što je karakteristično za lečenje ovog sindroma je da je akcenat stavljen na individualnost i želje same pacijentkinje. S obzirom na to da simptomi nisu isti kod svakoga, radi se „ciljano“ lečenje određenog simptoma. Evo nekih od primera:

Ukoliko je prekomerna težina jedan od simptoma, fokus je na redukovanju telesne težine i promeni dijetetskih navika. Pošto prekomerna težina često izaziva i insulinsku rezistenciju, potrebno je obratiti posebnu pažnju na glikemijski indeks i glikemijsko opterećenje namirnica koje pacijentkinja unosi.

Preporučljivo je konzumirati biljna vlakna jer nam ona pomažu da ostanemo siti dugo nakon obroka. Takođe, treba jesti hranu sa niskim udelom ugljenih hidrata. Pacijentkinje treba da baziraju svoju ishranu na krucifernom povrću poput karfiola i brokolija, zelenom lisnatom povrću, mahunarkama, orašastim plodovima i voću.

Takođe, potrebno je unositi namirnice koje pomažu u smanjenju upale kao što su maslinovo ulje, bobičasto voće i riba bogata omega 3 masnim kiselinama.

Ako je cilj regulisanje menstrualnih ciklusa, najčešće se preporučuje korišćenje kontraceptivnih pilula radi smanjenja nivoa androgena, kao i povremeno korišćenje gestagenske terapije.

Ukoliko pacijentkinja želi da ostvari ovulaciju, prepisuje se adekvatna hormonska terapija. Izbor terapije često zavisi od ostalih simptoma. Česta je zabluda da žene sa PCOS ne mogu da ostanu u drugom stanju. Adekvatnom terapijom može se postići ovulacija, i ostanak u drugom stanju je tada moguć.

Hirurško lečenje je nekada često bilo korišćeno (danas se retko koristi) i ono podrazumeva odstranjivanje dela jajnika (klinasta resekcija) ili elektrokauterizaciju (bušenje tkiva jajnika elektrokauterom).

 

Bez obzira na konkretne simptome, preporučljivo je fokusirati se na zdravu ishranu i povećanu fizičku aktivnost.

Kvantna medicina i sindrom policističnih jajnika

Kvantna medicina je relativno nov, neinvazivan i bezbolan pristup u dijagnostici i terapiji gde se akcenat stavlja na ceo organizam. Ova grana medicine fokusira se na individualnost i vraćanje organizma u balans.

Kada je sindrom policističnih jajnika u pitanju, Kvantna medicina može da posluži i pri dijagnostici i pri terapiji, u zavisnosti od ciljeva i želja pacijentkinja. Pomoću najsavremenijih aparata poput Termovizijskog i Biorezonantnog skenera mogu se otkriti narušene funkcije ćelija u najranijim fazama bolesti i poremećaja, što omogućava pravovremen početak terapije.

Poliklinika As Medicus Biorezonanca prva je klinika za integrativnu medicinu u Srbiji. To znači da se oslanjamo i na Kvantnu i na klasičnu medicinu prilikom dijagnostike i terapije. Pored sertifikovanih specijalista za Kvantnu medicinu, u našem timu nalaze se i ginekolozi koji iza sebe imaju ogromno znanje i iskustvo.

Kombinacijom Kvantne i klasične medicine pomažemo u otkrivanju i lečenju niza ginekoloških poremećaja i oboljenja. Naš tim potpuno je posvećen Vama i Vašim željama. Pored dijagnostike i terapije, uvek možete doći u polikliniku na konsultacije sa našim stručnjacima. Informativni razgovori mogu Vam pomoći da bolje razumete sindrom policističnih jajnika, a samim tim i da se lakše opredelite za odgovarajuću metodu dijagnostike i lečenja. Zakažite svoj pregled na vreme.