Kako prepoznati i lečiti upalu uha?

< Nazad Ažurirano 16.07.2020. Kako prepoznati i lečiti upalu uha?

Bol i osetljivost uha pri dodiru, problemi sa sluhom, otok, vrtoglavica i mučnina samo su neki od glavnih simptoma upale uha. Iako se ređe javljaju, infekcije uha kod odraslih dosta su dugotrajnije, upornije i komplikovanije za lečenje u odnosu na one kod dece, a ignorisanje problema može ostaviti dugotrajne posledice po Vaš sluh i celokupan kvalitet života. Zbog toga je važno znati koji su to simptomi upale spoljnog, srednjeg i unutrašnjeg uha i na koje načine bezbolno i uspešno lečiti infekcije uha.

Koji su uzroci upale uha?

Naše navike tokom letnjih meseci posebno pogoduju razvoju različitih vrsta infekcije uha. Kupanje u bazenu, reci ili moru može da dovede do upale spoljnog ušnog kanala, koja se još naziva i „plivačko uho“. Ovo stanje obično počinje blagom zapušenošću, nelagodnošću i oslabljenim sluhom, a kasnije dolazi do pojave bola u predelu uha.

Takođe, klima uređaji mogu veoma nepovoljno uticati na zdravlje Vašeg slušnog organa jer hladan vazduh koji oni ispuštaju iritira bubne opne, menjajući pritisak u ušnom kanalu, što izaziva neprestano treperenje bubnih opni.

Upala uha uglavnom nastaje kada bakterijska ili virusna infekcija napadne Vaše uho, pritom najčešće izazivajući otok ili nakupljanje tečnosti iza same bubne opne. Akutne upale traju kratko ali su veoma bolne, dok hronične upale uha neretko ostavljaju ozbiljne i trajne posledice u srednjem ili unutrašnjem uhu. Pored infekcija, uzročnici upale uha mogu biti promene klime ili visine, pad imuniteta, kao i genetska predispozicija ili neka druga zdravstvena oboljenja.

Upala spoljašnjeg, srednjeg ili unutrašnjeg uha – kako razlikovati simptome?

Simptomi poput bola i neprijatnosti, blagog pritiska u ušima, zapušenosti ili slabljenja sluha, kao i pojava iscedka iz uha, znaci su da se u Vašem slušnom aparatu razvila neka vrsta upale. Ipak, pronalaženje uzroka, dijagnostikovanje i lečenje upala spoljneg, srednjeg i unutrašnjeg uha međusobno se značajno razlikuje. Zato je važno razlikovati i prepoznati simptome svake od ove tri vrste infekcija.

Infekcija unutrašnjeg uha, uz bol u uhu, izaziva i vrtoglavicu, mučninu i povraćanje. Srednje uho, tj. deo odmah iza bubne opne, najčešće se inficira zbog nakupljanja tečnosti, koje izaziva otok bubne opne. Simptomi upale srednjeg uha su bol, osećaj zapušenosti, tečni iscedak, a moguća je pojava groznice, temperature, kao i problema sa sluhom. Infekcija spoljašnjeg uha manifestuje se crvenilom, otokom, osipom koji izaziva svrab, neprijatnošču i bolom u uhu.

Koji su uzroci infekcije uha?

Kao što smo već spomenuli, čak i naizgled bezazleni pokušaji da se rashladimo tokom vrelih letnjih dana mogu imati ozbiljne posledice na zdravlje i kvalitet našeg sluha.

Upala srednjeg uha uglavnom nastaje oticanjem Eustahijeve tube koja povezuje nos i uvo, i reguliše vazdušni pritisak u Vašem uhu. Infekcije i iritacije izazvane promenom klime, pritiska, radom klima uređaja ili kupanjem u prljavoj vodi neki su od glavnih uzročnika ovog oboljenja. Takođe, do blokiranja Eustahijeve tube može doći usled prehlade, alergije, sinusne infekcije, pušenja, stvaranja viška sluzi, infekcije ili oticanja žlezdi, itd.

Spoljašnje uho inficira se najčešće zbog nakupljanja vode u uhu nakon kupanja ili tuširanja. Vlaga je idealno mesto za razvijanje bakterija, te i najmanja ogrebotina ili iritacija ušnog kanala može dovesti do infekcije. Zato se ne preporučuje čišćenje ušiju štapićima za uši, prstima niti bilo kojim drugim predmetima, jer se time može ne samo izazvati oštećenje kanala, već i dublje pogurati prljavština i naslage koje se nalaze u uhu i tako probiti bubna opna.

Upala unutrašnjeg uha zahteva detaljnije analize i dijagnostiku od strane otorinolaringologa, jer se može raditi i o ozbiljnijem oboljenju i komplikaciji, poput meningitisa.

Dijagnostika i lečenje upale uha

Infekcije uha zahtevaju pregled i dijagnostikovanje od strane specijaliste otorinolaringologije, kako bi se dobila tačna dijagnoza i terapija adekvatna oboljenju i simptomima koje osećate.

Kvantna medicina se ne oslanja na hemijske preparate i lekove, već na uspostavljanje balansa organizma putem ranog otkrivanja disfunkcije organa. Neinvazivnim Biorezonantnim i Termovizijskim skenerima moguće je uraditi kompletan pregled glave, kao i grudnog koša, unutrašnjih organa i gastrointestinalnog trakta, čime se stvara celokupna slika o Vašem zdravstvenom stanju a samim tim i brže i jednostavnije dolazi do rešenja Vaših zdravstvenih problema. Kvantna medicina otkriva uzročnike bolesti uočavanjem prisustva bakterija, virusa i parazita, kao i testiranjem na alergene i intolerancije na hranu.

Proces lečenja je kratak i uglavnom su dovoljne simptomatska i Mikrorezonantna terapija, kojima se leče višestruka oboljenja. Time, ne rešavate se samo upale uha kao simptoma nekog oboljenja, već i samog uzročnika infekcije.

Kako se može sprečiti infekcija uha?

Nemoguće je potpuno se zaštiti od mogućnosti pojave upale uha, ali postoje razni načini kojima možete preduprediti ovo oboljenje. Najbolja prevencija jeste redovno održavanje čistoće i suvoće uha, kao i održavanje opšte lične higijene. Takođe, ako imate alergije, probajte da što manje budete izloženi alergenima.

Zašto je važno reagovati odmah?

Infekcije uha su česta pojava kod beba i male dece, i u ovom uzrastu uglavnom ne predstavljaju veliki problem, a pravovremenom reakcijom neće ostaviti nikakve posledice po zdravlje i kvalitet sluha deteta. Kod odraslih, infekcije uha su ređe, ali onda kada se pojave, upornije su i teže za lečenje, a samim tim, veća je verovatnoća da će izazvati teža oboljenja ili prerasti u hroničnu infekciju.

U najvećem broju slučajeva upala uha će proći brzo i bez većih problema, mada ima slučajeva kada se i nakon izlečenja infekcija ponovo javlja. Ignorisanje simptoma, neadekvatno i nepravovremeno lečenje može dovesti do retkih, no ipak, mogućih i ozbiljnijih stanja poput delimičnog ili potpunog gubitka sluha, mastoiditisa tj. infekcije kosti lobanje koja se nalazi odmah ispod uha, zatim meningitisa, kao i pucanja bubne opne.