Poliklinika AS MEDICUS - BIOREZONANCA AS MEDICUS BIORESONANCE polyclinic Поликлиника АС МЕДИКУС - БИОРЕЗОНАНС
Iz naše prakse

Lumbago, diskopatija, spondiloza, artroza

Lumbago, diskopatija, spondiloza, artroza

Svi spomenuti izrazi pretstavljaju degenerativna oboljenja kičme i zglobova.

Spondiloza - je degenerativno obolenje kičmenog stuba.
Artroza - je degenerativno obolenje pojedinih zglobova.
Discopatija - je znak da vaš disk pati.
Lumbago - je degeneretivni proces lumbalnog dela kičme.
Pod degenerativnim procesom podrazumevamo proces starenja koji ne možemo zaustaviti ali ga možemo usporiti.

Kako?
Na prvom mestu izbegavati faktore rizika koji taj proces ubrzavaju. Faktori rizika su: fizička neaktivnost, stres, alkohol, kafa, pušenje.
Na pojavu degenerativnih promena na našim zglobovima najviše utiče nedovoljna fizička aktivnost kod ljudi koji se nedovoljno kreću i koji se nebave sportom ili rekreacijom. Na prvom mestu strada hrskavica koja oblaže zglobne površine, počinje da se tanji i propada a na tim mestima se stvaraju koštane izrasline i zglobna površina postaje rapava. Pored toga fizička neaktivnost dovodi do gubitka čvrstine vezivnih tkiva - ligamenata, tetiva i ovojnica zglobova. To izaziva labavost celog zglobnog aparata što praktično dovodi do pojave bola i smanjenja funkcije zgloba u smislu pokretljivosti, kasnije može da dođe do kontrakture - kontraktura je smanjenje obima pokreta.
Često dolazi i do otoka zglobova jer je usporena cirkulacija.
Sve ovo smanjuje funkciju mišića koji postaju slabi - hipotrofični.

Koji su glavni simptomi degenerativnih oboljenja?
Hronični bol, ograničena pokretljivost i hipotrofija mišića.

Kako se adekvatno lečiti?
Od medikamenata se najčešće koriste nesteroidni antireumatici koji otklanjaju pojedine simptome kao što je bol. Ali uzrok koji dovodi do navedene simptomatologije može se otkloniti jedino fizikalnom terapijom koju treba dovoljno dugo sprovoditi posle detaljnog specijalističkog pregleda lekara specijaliste za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju. Fizikalna terapija podrazumeva primenu aparaturne tehnike - raznih vrsta struja, magneta, ultrazvuka, lasera i tako dalje ali vrhunac lečenja je sprovođenje određenih terapeutskih vežbi kojima se otklanjaju svi simptomi bolesti.
Vežba - otklanja bol, vraća funkciju zgloba i jača mišiće - pod uslovom da se napravi adekvatan individualni program vežbi za pacijenta a to se može postici jedino posle detaljnog pregleda specijaliste za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju koji će zajedno sa fizioterapeutom pratiti tok izlečenja.