Poliklinika AS MEDICUS - BIOREZONANCA AS MEDICUS BIORESONANCE polyclinic Поликлиника АС МЕДИКУС - БИОРЕЗОНАНС
Iz naše prakse

Koji su poremećaji funkcije štitne žlezde?

Koji su poremećaji funkcije štitne žlezde?

Kada govorimo o psihosomatskim bolestima jedan od najčešćih poremećaja je i poremećaj funkcije štitne žlezde. Za normalnu sintezu tireoidnih hormona, tiroksina i trijod tironina (t4 i t3) potrebni su adekvatan unos joda u organizam i uredni putevi metabolizma joda u štitastoj žlezdi.

Poremećaj funkcije može biti u smislu povećane ili pak smanjene funkcije štitaste žlezde, a u poslednje vreme sve češća je pojava osoba sa normalnom funkcijom, a povećanim nivoom at na štitnu žlezdu u sklopu autoimunih bolesti - hašimotovog tireoiditisa.

95 % hipotireoza nastaje kao posledica smanjene funkcije štitne žlezde, od čega je čak 90 % autoimuno.
Hipotireoza je sistemska bolest kod koje je usporen metabolizam svih ćelija organizma. U klasično ispoljenoj kliničkoj slici bolesnici su usporeni, podbulog lica, bez mimike, suve, hrapave, hladne i perutave kože, grube kose, hrapavog glasa, sa otocima šaka i stopala, usporenog pulsa. U krajnjim slučajevima mogući su izlivi u pleuri i perikardu, uz kardiomegaliju, hipertenziju, psihičke poremećaje. Prisutna je anemija i hiperlipoproteinemija.

Hipertireoza je hiperfunkcija štitne žlezde ili tačnije povećano dejstvo hormona štitne.žlezde u ćelijama. Uvek je izazvana viškom hormona zbog preteranog stvaranja ili oslobadjanja iz štitne žlezde, kliničke manifestacije su brojne i lako uočljive, a simptomi i znaci su prisutni u mnogim sistemima i organima.
Kardiovaskularni sistem - od strane kardiovaskularnog sistema smetnje se javljaju već u početku bolesti. Bolesnici imaju osećaj intenzivnog lupanja srca i ubrzan rad i u stanju mirovanja. Tahikardija je obično oko 120/min ili veća, javlja se otežano disanje, zamaranje, osećaj nedostatka vazduha, pritisak može biti blago povišen. Kod težih oblika pojačana je vaskularizacija štitne žlezde što se može pipati kao strujanje i čuje se kao vaskularni šum iznad štitne žlezde.
Koža je hipervaskularizovana pa je mekana, baršunasta, topla i vlažna. Kosa je mekana i tanka, nekada se može javiti izraženo opadanje kose.
Gastrointestitalni trakt - čest simptom su učestale stolice, a ubrzana peristaltika creva uz hipermetabolizam znatno doprinosi mršavljenju. Karakteričtično je za hipertireozu da bolesnik jede dovoljno a da mršavi.
Neuromišićni sistem - jak umor, slabost, refleksi su ubrzani, muskulatura je hipotrofična i hipotonična, nekada se može javiti izražena mišićna slabost, pa bolesnik ne može ustati iz kreveta.
Hašimotov tireoiditis - hronično zapaljenje štitne žlezde autoimunog porekla.