Poliklinika AS MEDICUS - BIOREZONANCA AS MEDICUS BIORESONANCE polyclinic Поликлиника АС МЕДИКУС - БИОРЕЗОНАНС
Iz naše prakse

Gastritis i čir - bolesti današnjice

Gastritis i čir - bolesti današnjice

Gastritis i ulkusna bolest (čir) želuca i duodenuma su najčešće iz grupe psihosomatskih bolesti, pa samim tim i stalno aktuelne u gastroenterološkoj praksi. Pacijenti se uglavnom žale na bolove u predelu želuca, ispod grudne kosti koji se ne moraju širiti, a koje oni opisuju kao žarenje, pečenje i čupanje.

Bolovi su praćeni znacima tzv. ulkusne dispepsije ( muka, gađenje, gorušica, regurgitacija želudačnog sadržaja) osećaj bolnosti i nelagodnosti u gornjem delu trbuha, proliv i nadimanje, crna stolica ili krv u stolici. Karakteristično je da se kod duodenalnog ulkusa tegobe javljaju na prazan želudac, a nakon uzimanja hrane bolesnici osećaju olakšanje, dok kod želudacnog ulkusa osećaj punoće i nadutosti u predelu želuca su prisutni nakon uzimanja jela.

Za ulkusnu bolest je karakteristično da ima intermitentan karakter, što znači da je vezana kako za način života i ishranu, tako i za godišnje doba, pa su kod duodenalnog ulkusa bolovi češći tokom noći, a česti recidivi bolesti se javljaju u proleće i jesen. Etiologija ulkusne bolesti i hroničnog gastritisa je multifaktorijalna što podrazumeva pored infekcije Helikobacter pilory i mnoštvo drugih faktora - pušenje, alkohol, stres, dugotrajna upotreba začinjenih jela, kafa, nutritivni alergeni, lekovi, endokrina oboljenja, nasledni faktori i imunološki procesi.

Vrlo je bitan podatak da vise od 1/2 svetske populacije ima Helicobakter pilory infekciju. Poznat je njen značaj i u etiologiji maligne bolesti. Dokazano je da hronični gastritis sa pozitivnom Helicobakter pilory infekcijom i izloženost dijetalnim i mutagenim činiocima može inicirati rak želuca, koji se kod nekih osoba 3-6 puta češći nego kod osoba koje nisu inficirane ovom infekcijom.

Komplikacije ulkusne bolesti su perforacija, penetracija, krvarenje, pilorostenoza i malignitet. Što se tiče dijagnoze, ona može biti veoma jednostavna. Pored invazivnih metoda za koje ce svaki gastroenterolog reći da predstavljaju zlatni standard, a koje se odnose na biopsiju sluznice i HP analizu, postoje i neinvazivne metode kojima se moze dokazati prisustvo Helikobacter pilory infekcije - serološki testovi, disajni testovi ureazne aktivnosti.

Pored toga možemo reći da u neinvazivnu dijagnostiku spada i Biorezonantni skener i Termovizijski skener kojim se mogu uočiti promene na sluzokozi želuca, predispozicija za nastanak ulkusa ili njegovo prisustvo, a takođe ukoliko je u značajnom titru može se registovati i prisustvo antitela na Helikobacter pilory.

Što se tiče terapije želudacnog i duodenalnog ulkusa, pored standardne terapije, naša poliklinika predlaže Mikrorezonantnu terapiju, koja uspešno leči gastritis, želudačni, duodenalni ulkus i na taj način se izbegava višemesečno uzimanje lekova.